jacqueline homepage

Liefde voor kleur, licht en vorm is bij mij altijd aanwezig geweest. Twintig jaar geleden raakte ik gefascineerd door glas: het materiaal is hard en weerbarstig, maar tegelijkertijd kwetsbaar en teer. Ik ging mij - naast een loopbaan in de gezondheidszorg - richten op het ontwerpen en maken van glas-in-loodramen. In de loop van de jaren begon ik ook andere glasbewerkingstechnieken te gebruiken zoals, Tiffany, fusion, applique en gevoegd glas. Bij toeval leerde ik daarna mozaïek kennen, met een hele andere uitstraling: robuust en speels.  Ook kwam ik in aanraking met community art en ontdekte ik hoe inspirerend en leuk het is om met vele anderen tot iets moois en blijvends te komen. Iets moois en blijvends door en voor andere wijkbewoners. 

Jacqueline Smid

 

Videofragmenten

Hieronder vindt u een aantal filmpjes die een beeld geven van de community art projecten die ik in de afgelopen jaren samen met bewoners van verschillende Groninger wijken en buurten heb uitgevoerd. Klik op de afbeelding om het filmpje af te spelen.

video stoeptegels

Stoeptegels en nummerborden

video fietsviaduct tuinwijk

Fietsviaduct Tuinwijk

video fietsviaduct noorderplantsoen

Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt

 

Artesserae voert in opdracht mozaïekprojecten uit in de openbare ruimte. Mozaïek wordt toegepast in projecten waarbij bewoners of leerlingen gezamenlijk werken aan een groot mozaïek ten behoeve van bestaande of nieuwe objecten in de openbare ruimte. Dit staat ook wel bekend als Community Art. 

Hierbij staat de participatie van alle bewoners of leerlingen voorop, zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringfase. Denk bijvoorbeeld aan straatmeubilair, entreehallen, ontvangstruimtes, spoorviaducten, straten en parken.

Verbinding en betrokkenheid
Deze projecten zijn gericht op het geven van een sterke positieve impuls aan zowel de uitstraling van de ruimte als ook aan de ruimtelijke beleving door gebruikers van die ruimte. Gezamenlijk werken aan een kleurrijk resultaat zorgt voorHoornse Meer 2010 resultaat 7 verbinding tussen de deelnemers, een gevoel van betrokkenheid en trots.

Onderhoudsvriendelijk
Mozaïek heeft, als openbare kunst, het voordeel dat het onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig is.

Samenwerkingsverband
Bij deze mozaïekprojecten zijn er in de ontwerp- en/of uitvoeringsfase diverse mogelijkheden tot participatie van bijvoorbeeld bewoners of schoolkinderen. De participatievormen kunnen zeer uiteenlopend zijn en worden op elk project afzonderlijk toegesneden.

Uitvoering en Organisatie
ArTesserae kan, indien gewenst, het gehele project voor u organiseren en uitvoeren, zowel de werving van deelnemers, PR, workshops en de presentatie van het eindprodukt.

Opdrachtgevers
Opdrachtgevers van ArTesserae zijn onder andere diverse woningbouwcorporaties, gemeenten en buurtverenigingen.

Klik hier voor voorbeelden

 

Fietsviaduct 2010-2011 resultaat

 

Leugenbankje 2011 resultaat 1