jacqueline homepage

Liefde voor kleur, licht en vorm is bij mij altijd aanwezig geweest. Twintig jaar geleden raakte ik gefascineerd door glas: het materiaal is hard en weerbarstig, maar tegelijkertijd kwetsbaar en teer. Ik ging mij - naast een loopbaan in de gezondheidszorg - richten op het ontwerpen en maken van glas-in-loodramen. In de loop van de jaren begon ik ook andere glasbewerkingstechnieken te gebruiken zoals, Tiffany, fusion, applique en gevoegd glas. Bij toeval leerde ik daarna mozaïek kennen, met een hele andere uitstraling: robuust en speels.  Ook kwam ik in aanraking met community art en ontdekte ik hoe inspirerend en leuk het is om met vele anderen tot iets moois en blijvends te komen. Iets moois en blijvends door en voor andere wijkbewoners. 

Jacqueline Smid

 

Videofragmenten

Hieronder vindt u een aantal filmpjes die een beeld geven van de community art projecten die ik in de afgelopen jaren samen met bewoners van verschillende Groninger wijken en buurten heb uitgevoerd. Klik op de afbeelding om het filmpje af te spelen.

video stoeptegels

Stoeptegels en nummerborden

video fietsviaduct tuinwijk

Fietsviaduct Tuinwijk

video fietsviaduct noorderplantsoen

Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt

Project Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt 2012-2013

Opdrachtgever: buurtvereniging Noorderplantsoen, Groningen

Projectomschrijving: 60 bewoners uit de Noorderplantsoenbuurt hebben gedurende 9 maanden een mozaïek gemaakt van 20m2, het ontwerp hiervoor is gemaakt door 5 kunstenaars uit dezelfde wijk.

 

Beginsituatie en ontwerp

 

Workshops

 

Noorderzondag

Project stoeptegelverfraaiing en vrolijke huisnummerborden 2009

Opdrachtgever: wijkoverleg Nieuw Lokaal Akkoord Tuinwijk (oa gemeente Groningen, opbouwwerk, woningbouwvereniging “De Huismeesters”, Groningen.

Projectomschrijving: door ruim 70 bewoners (volwassenen en basisschoolkinderen) uit Tuinwijk zijn 65 stoeptegels en 25 huisnummerborden verfraaid met mozaïek. Naar bestaand of zelfbedacht ontwerp.

 

presentatie en resultaat

 

 

workshops

 

Videofragment

Klik hier om een videofragment te bekijken behorende bij dit project.

 

Project Voermanstraat 2012, Groningen

Opdrachtgever: twee bewoners uit de wijk Paddepoel in Groningen.

Projectomschrijving: 35 bewoners uit de wijk Paddepoel hebben tijdens een weekend stoeptegels voorzien van tegelmozaïek waarbij het Symbool “Voerman” op alle tegels voorkwam. De kleuren komen overeen met de kleuren die voorkomen in de gevels in hun straat. Alle tegels werden geplaatst voor het huis van diegene die het mozaïek gemaakt had.

 

workshops

 

voegen en resultaat

hier komt de tekst

1

 

Project “Leugenbankje” 2011

Opdrachtgever: Speeltuincentrale Groningen.

Projectomschrijving: 10 bewoners uit de wijk “De Hoogte” in Groningen hebben gedurende 9 maanden een glasmozaïek gemaakt dat een zgn. Social Sofa bekleedde. Het ontwerp is tot stand gekomen op basis van ideeën van buurtbewoners en stelt het verleden, heden en de toekomst van de wijk voor.

 

 

workshops

 

 

voegen en verplaatsen

 

 

presentatie en resultaat