jacqueline homepage

Liefde voor kleur, licht en vorm is bij mij altijd aanwezig geweest. Twintig jaar geleden raakte ik gefascineerd door glas: het materiaal is hard en weerbarstig, maar tegelijkertijd kwetsbaar en teer. Ik ging mij - naast een loopbaan in de gezondheidszorg - richten op het ontwerpen en maken van glas-in-loodramen. In de loop van de jaren begon ik ook andere glasbewerkingstechnieken te gebruiken zoals, Tiffany, fusion, applique en gevoegd glas. Bij toeval leerde ik daarna mozaïek kennen, met een hele andere uitstraling: robuust en speels.  Ook kwam ik in aanraking met community art en ontdekte ik hoe inspirerend en leuk het is om met vele anderen tot iets moois en blijvends te komen. Iets moois en blijvends door en voor andere wijkbewoners. 

Jacqueline Smid

 

Videofragmenten

Hieronder vindt u een aantal filmpjes die een beeld geven van de community art projecten die ik in de afgelopen jaren samen met bewoners van verschillende Groninger wijken en buurten heb uitgevoerd. Klik op de afbeelding om het filmpje af te spelen.

video stoeptegels

Stoeptegels en nummerborden

video fietsviaduct tuinwijk

Fietsviaduct Tuinwijk

video fietsviaduct noorderplantsoen

Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt

 

Social Sofa De Wijert 2013-2014 

Opdrachtgever: Wijkteam De Wijert in Groningen

Projectomschrijving: een groep bewoners uit De Wijert hebben het initiatief genomen om een zogenaamde Social Sofa te realiseren in het te renoveren Hendrik de Vriesplantsoen in Groningen. Een groep bewoners droeg via een brainstormsessie ideeen aan t.b.v. het ontwerp. Een ontwerp waarin de essentie van de wijk tot uiting moest komen (schrijvers, dichters, parken en de bestaande architectuur uit de jaren 50 en 60). Sinds augustus 2013 wordt door een groep enthousiaste buurtbewoners  aan het glasmozaiek gewerkt. De verwachting is dat de bank in maart 2014 in het plantsoen zal worden geplaatst.

 

Project Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt 2012-2013

Opdrachtgever: buurtvereniging Noorderplantsoen, Groningen

Projectomschrijving: 60 bewoners uit de Noorderplantsoenbuurt hebben gedurende 9 maanden een mozaïek gemaakt van 20m2, het ontwerp hiervoor is gemaakt door 5 kunstenaars uit dezelfde wijk.

Klik hier voor meer...

 

Project Voermanstraat, 2012

Opdrachtgever: twee bewoners uit de wijk Paddepoel in Groningen.

Projectomschrijving: 35 bewoners uit de wijk Paddepoel hebben tijdens een weekend stoeptegels voorzien van tegelmozaïek waarbij het Symbool “Voerman” op alle tegels voorkwam. De kleuren komen overeen met de kleuren die voorkomen in de gevels in hun straat. Alle tegels werden geplaatst voor het huis van diegene die het mozaïek gemaakt had.

Klik hier voor meer...

 

Project Leugenbankje, 2011

Opdrachtgever: Speeltuincentrale Groningen.

Projectomschrijving: 10 bewoners uit de wijk “De Hoogte” in Groningen hebben gedurende 9 maanden een glasmozaïek gemaakt dat een zgn. Social Sofa bekleedde. Het ontwerp is tot stand gekomen op basis van ideeën van buurtbewoners en stelt het verleden, heden en de toekomst van de wijk voor.

Klik hier voor meer...

 

Project Fietsviaduct Tuinwijk, 2010 - 2011

 

Opdrachtgever: wijkoverleg Nieuw Lokaal Akkoord Tuinwijk (oa gemeente Groningen, opbouwwerk, woningbouwvereniging “De Huismeesters”, Groningen.

Projectomschrijving: 130 bewoners uit tuinwijk hebben gedurende 9 maanden een mozaïek gemaakt van 20m2, het ontwerp hiervoor is gemaakt door 7 kunstenaars uit dezelfde wijk.

Klik hier voor meer...

 

Project Hoornse Meer, 2010

Opdrachtgever: buurtvereniging Hoornse Meer, Groningen.

Projectomschrijving: gedurende een week zijn door ruim 50 bewoners (kinderen en volwassenen) 24 stoeptegels en een plantenbak voor op een plein van mozaïek voorzien.

Klik hier voor meer...

 

Project Tuinwijk, 2009

 

Opdrachtgever: wijkoverleg Nieuw Lokaal Akkoord Tuinwijk (oa gemeente Groningen, opbouwwerk, woningbouwvereniging “De Huismeesters”, Groningen.

Projectomschrijving: door ruim 70 bewoners (volwassenen en basisschoolkinderen) uit Tuinwijk zijn 65 stoeptegels en 25 huisnummerborden verfraaid met mozaïek. Naar bestaand of zelfbedacht ontwerp.

Klik hier voor meer...

 

Project Taurusflat, 2009

Opdrachtgever: woningbouwvereniging Nijestee, Groningen.

Projectomschrijving: 8 bewoners uit Paddepoel maakten gezamenlijk een mozaïekpaneel dat in de hal van hun appartementencomplex (Taurusflat) een plek kreeg.

Klik hier voor meer...