jacqueline homepage

Liefde voor kleur, licht en vorm is bij mij altijd aanwezig geweest. Twintig jaar geleden raakte ik gefascineerd door glas: het materiaal is hard en weerbarstig, maar tegelijkertijd kwetsbaar en teer. Ik ging mij - naast een loopbaan in de gezondheidszorg - richten op het ontwerpen en maken van glas-in-loodramen. In de loop van de jaren begon ik ook andere glasbewerkingstechnieken te gebruiken zoals, Tiffany, fusion, applique en gevoegd glas. Bij toeval leerde ik daarna mozaïek kennen, met een hele andere uitstraling: robuust en speels.  Ook kwam ik in aanraking met community art en ontdekte ik hoe inspirerend en leuk het is om met vele anderen tot iets moois en blijvends te komen. Iets moois en blijvends door en voor andere wijkbewoners. 

Jacqueline Smid

 

Videofragmenten

Hieronder vindt u een aantal filmpjes die een beeld geven van de community art projecten die ik in de afgelopen jaren samen met bewoners van verschillende Groninger wijken en buurten heb uitgevoerd. Klik op de afbeelding om het filmpje af te spelen.

video stoeptegels

Stoeptegels en nummerborden

video fietsviaduct tuinwijk

Fietsviaduct Tuinwijk

video fietsviaduct noorderplantsoen

Fietsviaduct Noorderplantsoenbuurt

Social Sofa De Wijert 2014-2015

Opdrachtgever: Wijkteam De Wijert in Groningen

Projectomschrijving: een groep bewoners uit De Wijert hebben het initiatief genomen om een zogenaamde Social Sofa te realiseren in het te renoveren Hendrik de Vriesplantsoen in Groningen. Een groep bewoners droeg via een brainstormsessie ideeen aan t.b.v. het ontwerp. Een ontwerp waarin de essentie van de wijk tot uiting moest komen (schrijvers, dichters, parken en de bestaande architectuur uit de jaren 50 en 60). Sinds augustus 2013 wordt door een groep enthousiaste buurtbewoners  aan het glasmozaiek gewerkt. De verwachting is dat de bank in maart 2014 in het plantsoen zal worden geplaatst.